Inzameling aan huis

In verschillende gemeenten is Baetsen de samenwerkingspartner van de gemeente in inzameling en/of verwerking van afvalstromen. Samen met de gemeente en u als burger zetten we ons in voor een duurzaam (her)gebruik van grondstoffen. Dat betekent dat we de verschillende grondstoffen die in producten zitten zo goed mogelijk scheiden, zodat ze als zuivere grondstof geschikt zijn voor hergebruik. Daarvoor is het ook nodig dat afval gescheiden wordt ingezameld. En daarin speelt u als burger een belangrijke rol door uw afval aan huis goed te scheiden. Op deze pagina bieden we u informatie om u zo goed mogelijk in staat te stellen uw steentje bij te dragen aan een goede afvalscheiding en -inzameling.

 

Een schone container en 'schoon afval'

Praktische tips voor een schonere container, betere lediging en betere recycling!

Het hele jaar door komt er afval vrij, en het hele jaar door wordt het afval ingezameld. Elk jaargetijde heeft echter zijn eigen uitdagingen op het gebied van afval. Hierbij geven we u enkele tips om te helpen het afval zo aan te bieden, dat uw container zo goed mogelijk geledigd kan worden en zo schoon mogelijk blijft. Bovendien kan afval dat zo ‘schoon’ mogelijk is, beter gesorteerd en gerecycled worden. Alle reden dus om samen ons best te doen voor zo schoon mogelijke afvalinzameling! Dank voor uw medewerking!

 

WINTER
In de winter kan vorst ervoor zorgen dat afval vastvriest in de container, waardoor het bij lediging blijft vastzitten, zodat uw container niet geheel geledigd kan worden. Ook kan het deksel vastvriezen, waardoor u deze niet meer goed open kunt krijgen, of wij bij de lediging het deksel niet goed open krijgen. Om dit tegen te gaan, de volgende tips:

 • Gooi niet al te nat afval in uw container, laat overtollig vocht van bijvoorbeeld etensresten eerst uitlekken bij de gootsteen.
 • Laat nat afval waar mogelijk eerst drogen voor u het in de container gooit. Laat jusresten eerst stolen, voordat u deze in de container werpt.
 • Leg onderin uw container een stuk krantenpapier, dit voorkomt dat het afval zich direct hecht aan de bodem van uw container. Ook onder gft kan een enkel velletje papier geen kwaad, dit kan mee worden gecomposteerd. Ook een laagje zaagsel/houtkrullen of droog blad uit de tuin helpt om het afval los te houden van de bodem.
 • Voor echt nat afval kunt u gebruik maken van biologisch afbreekbare zakjes. Deze zakjes voorkomen dat het vocht lekt, maar verontreinigen het afval niet.
 • Plaats een klein voorwerp, zoals een stokje, wasknijper of potlood tussen het deksel en de container. Zo kan het vocht de container uit en kan het deksel niet aan de container vastvriezen. Zorg dat het deksel niet té ver open staat, zodat neerslag niet in de container komt.
 • Duw het afval in de container niet te stevig aan, anders komt het klem te zitten en met eventueel vocht vriest het dan vast.
 • Plaats de container, met name de nacht voor het aanbieden aan de straat, op een niet al te koude plaats, bijvoorbeeld in een schuur, garage of onder een carport.
 • Maak voor het aanbieden aan de straat met een oude stok of lat het afval in de container los van de wanden.
 • Als er sneeuw is gevallen, maak dan het deksel sneeuwvrij voor het aanbieden, dit voorkomt vastvriezen van het deksel.
 • Gebruik geen chemische anti-vriesproducten, deze zijn schadelijk voor het milieu en maken afval ongeschikt voor hergebruik.

 


Bovenstaande tips kunnen u helpen uw container zo goed mogelijk ijsvrij te houden, maar bieden geen garantie op het voorkomen van vastvriezen van afval of het deksel.


ZOMER
In de zomer kan warmte ervoor zorgen dat afval in de container geur- of hygiëneoverlast veroorzaakt. Dit is in de eerste plaats onprettig voor u als gebruiker van de container, maar is ook voor onze collega’s die het afval inzamelen onplezierig. Om dit tegen te gaan, de volgende tips:

 • Houd uw container zo schoon mogelijk. Leg onderin de container een vel krantenpapier om te voorkomen dat het afval direct aan de bodem van de container vastplakt. Ook kan hiervoor een laagje zaagsel of houtkrullen worden gebruikt. Of nog beter: gebruik een biologisch afbreekbare containerzak. Reinig geregeld direct na de lediging uw container met schoon water en azijn of groene zeep en laat de container met (half)open deksel drogen alvorens u er weer afval in gooit.
 • Voorkom zo veel mogelijk dat er vocht in de container komt. Laat vocht uit etensresten uitlekken boven de gootsteen alvorens u de etensresten in de gft-container gooit.
 • Gooi geen vlees- of visresten los in de container, maar doe deze in biologisch afbreekbare zakjes of rol ze in een vel krantenpapier. Zo wordt het voor vliegen moeilijker om er eitjes op te leggen en wordt groei van maden tegengegaan. Laat jusresten eerst stollen voordat u deze in de container werpt.
 • Plaats de container niet op een zonrijke plaats. (Zonne)warmte zorgt voor broei in een container en vergroot de kans op geurontwikkeling en maden. Door de container onder een carport, in de schuur of in ieder geval in de schaduw te plaatsen beperkt u de warmte in de container.
 • Zet de container geregeld open of in ieder geval op een kier. Zo kan de container ventileren en wordt het broeierige ‘klimaat’ dat maden aantrekt beperkt. Bovendien houden maden niet van direct licht. Let echter wel op, dat u de container niet open zet wanneer er losse vlees- en visresten in liggen: vliegen kunnen dan immers eenvoudig eitjes in uw container leggen, en dan is het effect juist averechts.
 • Maden kunnen niet tegen klimop (Hedera-familie). Door een tak hiervan in de container te leggen, worden maden tegengegaan. Ook het hangen van mottenballen in de container in een netje gaat maden tegen.
 • Strooi zand op de rand van de container waar het deksel sluit. Dit zorgt voor een betere afdichting en hindert vliegen in de container te komen om eitjes te leggen.
 • Zorg dat uw container leeg en schoon is als u op vakantie gaat.


Bovenstaande tips kunnen u helpen uw container zo goed mogelijk schoon te houden, maar bieden geen garantie op het voorkomen van geurvorming en maden.