Geschiedenis

'Beginnen met je eigen bedrijf is niet makkelijk, maar ophouden is moeilijker'. Met deze uitspraak heeft Thieu Baetsen in 2004 zijn organisatie 'overgedragen' aan zijn dochters Helma en Nancy. Daarbij is zijn schoonzoon, Hans van Roosmalen, als Algemeen Directeur aangesteld. Om dan formeel 'op te houden' met je werk als directeur/eigenaar is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het begin

De ondernemersgeest is al vroeg aanwezig bij de boerenzoon uit Zeelst. Naast het harde werken op de boerderij van zijn ouders, vindt Thieu nog tijd om een eigen 'transportbedrijfje' te starten. In 1960 begint hij op 21-jarige leeftijd als zelfstandige kolenboer. Hij vervoert ook -dan nog met paard en wagen- zand en klinkers voor de aanleg van plantsoenen in Eindhoven. Thieu pakt alles aan en daarmee vestigt hij al snel een naam in Veldhoven en omgeving. Zelfs zijn eigen familie ontkomt niet aan zijn ondernemerschap. Voor het lossen van een wagon kolen van 25 ton moet Thieu zes keer met paard en wagen rijden.
Om de kolen op tijd te kunnen vervoeren van het station in het Eindhovense Acht naar de boerderij in Zeelst, roept Thieu regelmatig de hulp in van zijn broers. Met de komst van aardgas verdwijnt langzamerhand ook zijn handel in kolen. Maar ook dan laat Thieu Baetsen zien uit wat voor hout hij gesneden is. Hij zoekt en vindt nieuwe wegen. Bedrijfsauto's zijn in opkomst en in 1962 koopt Thieu voor 250 gulden een Renault vrachtwagen met een kapotte motor en knapt 'm helemaal op. Al snel volgt de tweede wagen (een Bedford met kipper). Groentes worden vervoerd van de tuinders naar de veiling en de eigen handel -olie- wordt uitgevent.

Uit hetzelfde hout gesneden

Begin 1965 neemt Thieu een bedrijf over van een collega. Met de aankoop van deze handel in brandstoffen verliest hij een belangrijke concurrent én hij krijgt er een flink aantal klanten en een woonhuis met bedrijfsruimte bij. Hij koopt ook een tankauto en begint een witte pomp.
Omdat Thieu nu een woonhuis bezit, trouwt hij met zijn grote liefde Lies Tholen, een boerendochter uit Wintelre. Lies blijkt uit hetzelfde hout gesneden. Zij bedient de witte pomp en omdat men nooit van zelfbediening gehoord heeft, werkt zij van zeven uur 's ochtends tot elf uur 's avonds. En dat zeven dagen in de week, alleen met Kerst en Nieuwjaar is de pomp 's middags vanaf twee uur dicht.

De groei van Baetsen

De overgang naar het echte transport gaat geleidelijk. Het begint met het vervoeren van kleine betonelementen voor Hurks Beton. Door het succes moet er al snel een auto worden bijgekocht om al het werk aan te kunnen. Baetsen krijgt steeds meer klanten en dus meer werk. Het wagenpark groeit en het materieel wordt steeds meer gespecialiseerd (langer, breder, zwaarder) en aangepast aan de wensen van de klant. Begin jaren zeventig zijn de activiteiten zodanig uitgebreid dat er in Zeelst te weinig ruimte is. Als er een lange vracht achterom moet, staat er een file tot in de kom van Zeelst en aan de andere kant tot aan het viaduct in Eindhoven.
Daarom wordt er in 1978 een boerderij aan de Locht aangekocht. Een uitstekende plek waar Thieu Baetsen zijn bedrijf in rap tempo verder ontwikkelt. Om niet alleen afhankelijk te zijn van transport breidt hij de activiteiten uit. Om de klant een combinatie van horizontaal en verticaal transport aan te kunnen bieden, wordt in 1992 het bedrijf Hijstrans overgenomen. Dat levert voor veel klanten het grote voordeel op dat de vrachtwagens niet hoeven te wachten tot de kraanwagens beschikbaar zijn en de kranen niet stilstaan tot het wegtransport aangeboden wordt. Door een zorgvuldige planning en de juiste combinatie van materieel kunnen deze diensten sneller en beter geleverd worden. Maar dat is niet de enige ontwikkeling waar Baetsen zijn zinnen op zet.

De ogen worden ook gericht op een nieuw fenomeen: recycling.

Vanaf 1990 komt de verwerking van afval in beeld en wordt de eerste sorteerinstallatie voor bouw- en sloopafval aangeschaft. In 1993 raakt deze uitdaging in een stroomversnelling door de overname van Faber uit Best. De puinbreker wordt naar Veldhoven gehaald en wordt daar inpandig geplaatst. Faber wordt ingericht voor houtrecycling en containerverhuur. Hierdoor is er weer een succesvolle uitbreiding gerealiseerd.

Doordat het wagenpark van Faber zodanig ver doorgroeit dat er in Best te weinig ruimte overblijft, wordt in 2006 Baetsen Containers bv opgericht. Deze afdeling verhuist fysiek naar Veldhoven waardoor er in Best alle ruimte overblijft voor de houtrecycling.
Later dat jaar wordt de kans aangegrepen om een locatie op industrieterrein Ekkersrijt in Son over te nemen. Dit 8,5 hectare grote terrein biedt de mogelijkheid voor Baetsen om in 2007 een geheel vernieuwde houtrecyclinglijn en een bouw- en sloopafvallijn in productie te nemen. Het vertrek van Faber uit Best is hiermee een feit geworden en Baetsen Recycling Son is opgericht.

Wanneer het wagenpark van Baetsen Containers ondertussen te groot is geworden voor de locatie Veldhoven, verhuist ook deze organisatie naar de locatie in Son.
Als er dan ook nog een mobiele puinbreker aangeschaft wordt, is de productiviteit van alle recyclingactiviteiten van Baetsen verder gegroeid.

In 2008 wordt Hijstrans omgedoopt naar Baetsen Kraanverhuur bv. Hiermee is er naar de toekomst toe eenduidigheid gecreëerd voor de dienstverlening van de gehele Baetsen-Groep. 'Gefundeerd op kwaliteit, ontwikkeld in diversiteit' betekent: Baetsen. Daarnaast zullen verdere innovatieve ontwikkelingen altijd aangegrepen worden om de dienstverlening van de Baetsen-Groep verder te ontplooien en de klantgerichtheid op het hoogste niveau te houden.

 

Baetsen blijft groeien en 2012 is opnieuw een jaar van uitbreiding. De vijfde divisie, Bouwstoffen, wordt opgericht. Met de overname van H. Verstappen Grondwerken, Zand- en Grindhandel betreedt Baetsen in deze divisie naast handel in primaire en secundaire bouwstoffen ook het speelveld van grond- en sloopwerken.

Ze zijn er klaar voor

'Een terugblik op de afgelopen jaren hoeft niet lang te duren', zoals Thieu in 2004 heeft aangegeven. Kijken naar de toekomst is het belangrijkste. Hij heeft in de loop der jaren een trouw, enthousiast en deskundig team om zich heen verzameld. Thieu geeft met trots nog aan:
'mijn team heeft altijd achter mij gestaan, nu sta ik achter mijn team. Ze zijn er klaar voor en daar ben ik trots op'.