04-02-2014 Baetsen-Groep test 100% elektrisch aangedreven portaalwagen

De Baetsen-Groep doet proeven met een 100% elektrisch aangedreven truck voor het transporteren van containers. Partner E-Trucks Europe heeft een standaard diesel aangedreven portaalwagen omgebouwd tot een prototype dat volledig elektrisch wordt aangedreven, zodat Baetsen deze in de praktijk kan testen. Op 8 januari 2014 werden enkele testritten gereden.

 Bijdragen aan ontwikkeling van duurzame techniek

Voor Baetsen is deze proef met elektrisch rijden iets wat past bij de eerder ingeslagen koers: al sinds enkele jaren rijden verschillende wagens van Baetsen op groen gas in plaats van op diesel. Marc Peperkamp, verantwoordelijk voor het wagenpark bij Baetsen, licht toe: “Baetsen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Met onze logistieke activiteiten rijden wij jaarlijks veel kilometers en het is voor ons dan ook een vanzelfsprekendheid dat wij die kilometers zo milieubewust mogelijk maken. Elektrisch rijden betekent dat je niet meer aangewezen bent op fossiele brandstoffen, en dat emissie voor 100% wordt voorkomen. En hoewel de techniek op dit moment nog niet zover is dat elektrische aandrijving de dieselmotoren compleet kan vervangen, dragen wij vanuit de praktijk graag bij aan de ontwikkeling van deze duurzame techniek.”

 

Reactie passanten

Als de chauffeur op het terrein van Baetsen de motor start, is meteen al hoorbaar dat we met een elektrisch aangedreven voertuig te maken hebben. Met uitzondering van de vermelding “100% elektrisch” op de voorkant van de vrachtwagen en de accu-elementen onder het voertuig, is de auto qua uiterlijk niet te onderscheiden van conventionele diesel-aangedreven portaalwagens. De gemiddelde automobilist valt het dan ook nagenoeg niet op dat zij een E-truck tegenkomen. Opvallender is de reactie van voetgangers en fietsers. Meerdere personen kijken enkele seconden na het passeren van de vrachtwagen deze alsnog verwonderd na: het ontbreken van het gebruikelijke motorgeluid heeft blijkbaar even nodig om ‘te landen’.
Naast bewonderend commentaar van passanten als “wat is die wagen ongelooflijk stil zeg!” is er ook verwondering over de onverminderde kracht die de wagen toont als een portaalcontainer vol met afval probleemloos wordt opgetild. “Komt die kracht allemaal uit zo’n accu?!”

 

Uitdaging

Hoewel in personenauto’s semi-elektrische (hybride) aandrijving al geruime tijd op de markt is en ook volledig elektrisch rijden voet aan de grond begint te krijgen, staat het elektrisch rijden voor vrachtverkeer nog in de kinderschoenen. “De uitdaging bij elektrisch rijden zit met name in het bereik, dat wil zeggen: hoe lang en ver je met een auto kunt rijden. Het is technisch uitstekend mogelijk om een vrachtwagen probleemloos te laten rijden, maar je bent gebonden aan de capaciteit van een accu”, legt Sander Braken van E-Trucks uit. “En waar personenvervoer een beperkt gewicht van voertuig en belasting kent en het vaak om beperkte afstanden gaat, is dat bij vrachtverkeer wel anders. Niet alleen is de vrachtwagen zelf zwaarder: met name de belading speelt een grote rol. Ook worden er vaak grotere afstanden afgelegd. Bovendien heb je bij specifieke vrachtwagens, zoals portaalwagens nog weer een bijzondere belasting voor de accu. Het optillen van de containers met de hijsarm kost veel energie, die vervolgens niet meer gebruikt kan worden voor het rijden, alles komt uit eenzelfde accu. Een extra uitdaging dus!”

 

Vertrouwen voor de toekomst

Het voordeel van de elektrische aandrijving, is dat er veel meetbaar is, en prestaties dus inzichtelijk zijn. Gedurende de testrit worden tal van factoren bijgehouden, waarbij veel aandacht is voor de accuprestaties. Na een dag met een viertal transporten die probleemloos zijn verlopen, zijn de aanwezigen van Baetsen en E-trucks tevreden. “Een leerzame dag!” concludeert Braken. “We gaan de gegevens analyseren en blijven verbeteringen doorvoeren. We nemen graag de tijd om alles goed te testen en verder te ontwikkelen, maar we zijn zeker op de goede weg.” Peperkamp besluit: “Wij geloven absoluut in de duurzame meerwaarde van elektrisch rijden. Voorlopig gaan we hard samenwerken, testen en verbeteren, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we deze wagens in de toekomst breder kunnen gaan inzetten!”