20-01-2014 Inzameling vuurwerk door Coppelmans en Baetsen voor herhaling vatbaar!

Het initiatief van Tuincentrum Coppelmans en de Baetsen-Groep voor het inzamelen van vuurwerkafval in Veldhoven en Valkenswaard is succesvol geweest. De actie, met als doel het achterblijven van vuurwerkresten op straat tegen te gaan, bracht zo’n 400 personen ertoe vuurwerk bij Coppelmans af te geven. Edwin Coppelmans, eigenaar van het gelijknamige Tuincentrum en vuurwerkverkooppunt: “Het opruimen van vuurwerk is op zich een kleine moeite en veel mensen doen dit gelukkig altijd al. Maar toch blijft er ook altijd een aanzienlijk deel op straat liggen. Door onze klanten al bij het kopen van vuurwerk eraan te herinneren hun vuurwerk ook op te ruimen, hun een zak mee te geven waarin ze het vuurwerkafval kunnen gooien en het inleveren van vuurwerk te belonen met een kortingsbon, hebben we veel mensen een zetje in de rug kunnen geven. En dat heeft gewerkt!”

 

Baetsen container met vuurwerk

 

Dat de actie ook daadwerkelijk veel vuurwerk heeft opgeleverd, blijkt wel uit de metingen van Baetsen. Rutger Algra van Baetsen: “Er is bijna 2500 kg aan vuurwerkafval bij ons binnengekomen, dat is een flinke hoeveelheid. Natuurlijk zou een groot deel hiervan zonder deze actie ook wel zijn opgeruimd, maar de actie heeft zonder twijfel bijgedragen aan een schonere en veiligere straat. In onze overtuiging is op het gebied van maatschappelijke thema’s als duurzaamheid en veiligheid ‘samenwerking’ een sleutelwoord. En uit deze inzamelactie blijkt wat je met  een relatief eenvoudige samenwerking van burgers en twee bedrijven kunt bereiken. Dit is absoluut voor herhaling vatbaar!”

 

Het goede gevoel dat de twee organisaties al hadden bij het initiatief wordt bovendien bevestigd door de vele positieve reacties, niet alleen van inwoners van de gemeenten die hun vuurwerk kwamen afgeven, maar ook uit politieke hoek. Coppelmans besluit: “Als zelfs de gemeente enthousiast reageert, zit er maar een ding op… volgend jaar doen we het gewoon wéér!”