04-06-2013 Duurzaam in de keten: de Baetsen-Groep

Sorteerrobot Baetsen

Verschenen in WattIS - de krant voor de maatschappij - nummer 01 - 2013

 

 

Wat ooit als een kolenhandel en een lokaal transportbedrijf begon, is uitgegroeid tot een grote speler in de markt van logistiek en milieu.


De Baetsen-Groep in Veldhoven, Son, Veghel en het Limburgse Echt treedt namelijk op als ‘totaaloplosser’ met diensten in transport, hijswerk, grond- en sloopwerken, bouwstoffen en het hele traject van afvalinzameling, recycling en grondstoffen. Deze diensten grijpen als schakels in elkaar om die totaal oplossing te realiseren en tegelijk werkt men samen met gemeente en kringloopwinkel om een afval loze samenleving na te streven.

 

Commercieel directeur Stephan Kuijken legt uit dat de groep als echt familiebedrijf intern korte lijnen kent. “We nemen snel beslissingen zodat we onze tijd en aandacht kunnen besteden aan datgene wat we het belangrijkst vinden: de klant”, zegt hij. En daarvoor zet de Baetsen-Groep elke dag bijna 300 medewerkers in, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is daarbij een onderdeel van de bedrijfsstrategie. “Cradle to cradle, groen ondernemen en een beter milieu zijn begrippen die bij ons centraal staan”, aldus Kuijken. “Wij hanteren een gesloten kringloopsysteem, waarin reststromen via recycling weer terugkomen via herwonnen grondstof als nieuw product. Kortom, wij zetten afval om in een grondstof”.

 

Dat daarbij de zorg voor kwaliteit hoog in het vaandel staat, is een logisch gevolg. Samen met een gespecialiseerd bureau werkt men aan voortdurende verbetering van kwaliteit, zorg voor arbeidsomstandigheden, veiligheid en milieu. “Onderdeel hiervan is onze bedrijfscultuur in te richten op “zero accidents”, dus alleen nul ongevallen is acceptabel”, legt Kuijken uit. Om dit te bereiken zijn diverse procedures en werkvoorschriften vastgelegd in het zogeheten KAM-handboek en beschikken zij over diverse certificaten.

 

Duurzaamheid

“Wij zetten ons in om het milieu te ontlasten door reststromen te scheiden en geschikt te maken voor hergebruik. We bevorderen het welzijn van onze omgeving door de uitstoot van emissies te minimaliseren en zo veel mogelijk gebruik te maken van groene energiebronnen. We gaan nog verder en kiezen, zeker met het oog op het welzijn van toekomstige generaties, sterk voor innovatie. Duurzaamheid komt namelijk niet vanzelf. Daar moet je in willen investeren”.

Na het succes van de puinbreek installatie die leidt tot grondstoffen voor onder andere nieuw beton, investeert de Baetsen-Groep dit jaar fors in vernieuwing van de sorteerlijn voor pvc, zodat men ook pvc-recycling verder kan professionaliseren en ontwikkelen. “Zo kunnen wij pvc-reststromen verwerken tot toeslagmateriaal voor de productie van een nieuwe generatie pvc”. Daarnaast heeft de Baetsen-Groep ‘s werelds eerste sorteerrobot voor het scheiden van afval aangeschaft. Deze robot zorgt voor een uitermate accurate scheiding van de enorme diversiteit aan afval dat wordt ingezameld.

 

Bron: WattIS - de krant voor de maatschappij nummer 01 - 2013