08-06-2012 Goed einde voor slechtvalk door inzet kraan Baetsen

Echt, 7 juni 2012 - Met het inzetten van een 100 tons telescoop kraan heeft Baetsen Kraanverhuur gisteravond een jonge slechtvalk uit een benarde situatie bevrijd. Het kuiken was verstrikt geraakt in een metalen bol boven op de toren van de Landricuskerk in Echt.


Sinds het unieke feit zich voordeed dat een koppel slechtvalken een nest bouwde in de toren, werden de ontwikkelingen van de vogels door vogelliefhebbers al nauwlettend gevolgd. En zeker vanaf de geboorte van drie kuikens was er veel aandacht voor de slechtvalken. Nadat één van de kuikens gisteravond bekneld raakte in een stalen constructie boven op de toren duurde het dan ook niet lang voor dit werd opgemerkt en de brandweer werd gealarmeerd.

Omdat het materieel van de brandweer onvoldoende bereik had om de vogel op zo’n 70 meter hoogte te kunnen bevrijden, werd een 100 tons telescoop kraan van Baetsen Kraanverhuur ingezet. Onder toeziend oog van massaal toegestroomde omwonenden werd de kraan in stelling gebracht en werd een medewerker van de brandweer omhoog gehesen. Nadat het kuiken uit de bol was gehaald, werd de bol afgesloten met gaas om herhaling te voorkomen. De jonge slechtvalk is ter controle naar de Roofvogelopvang gebracht, en zal na herstel weer worden vrijgelaten.

 

Bekijk en beluister hieronder verslaggeving van regionale media:

Radioverslag van de reddingsactie van L1 (Omroep Limburg)
Video-impressie van de reddingsactie van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad