30-12-2009 Burgemeester Jack Mikkers achter de vuilniswagen samen met algemeen directeur van Baetsen Hans van Roosmalen

Aan het werk met de gewone "Burger"

 

In 2008 ging hij op huisbezoek bij bijna veertig Veldhovense gezinnen. Maar ook voor 2009 had hij zijn plannen al klaar: tijdens de Nieuwjaarsontmoeting op 8 januari 2009 maakte burgemeester Jack Mikkers bekend dat hij dit jaar een aantal ‘stages’ gaat lopen. Een dagdeel meedraaien in een maatschappelijke organisatie, een bedrijf of in de zakelijke dienstverlening. Uitgangspunt blijft: meer leren over Veldhoven; ‘je moet altijd openstaan voor nieuwe mogelijkheden of ideeën’. Zijn bezoeken zijn ingegeven vanuit persoonlijke interesse: hoe werkt zo’n organisatie, wat is er belangrijk, wat kan de burgemeester daarvan leren? Jack Mikkers heeft zelf een selectie gemaakt, rekening houdend met variatie in soort en omvang van bedrijven en organisaties.

Als je roept dat je stage wilt lopen en dat dit elk beroep kan zijn, komen er vanzelf opmerkingen. “Ga je ook als vuilnisman werken dan?”, was zo’n opmerking. Ik antwoordde meteen “Natuurlijk, waarom niet?”. Het is namelijk één van de belangrijkste taken die we als overheid vervullen. Wat er gebeurt als er geen vuilnis wordt opgehaald, hebben we kunnen zien in Napels. Van een fraaie stad veranderde Napels in een paar weken in één grote vuilnisbelt met niet alleen gevolgen voor het aanzicht van de stad maar ook voor de hygiëne en de volksgezondheid.

In Veldhoven laten we het huisvuil ophalen door Baetsen. Dit Veldhovense bedrijf heeft eind jaren ’70 deze taak overgenomen van de gemeente. Tot dat moment deed de gemeente het zelf met eigen mensen en een eigen auto. Door de groei van de gemeente en de ontwikkelingen in de afvalbranche is er destijds voor gekozen om deze taak uit te besteden. Per 2010 gaat Baetsen het Veldhovense huisvuil ophalen met milieuvriendelijkere vrachtwagens. Daarover komt binnenkort meer nieuws in de pers.

Toen ik aan Hans van Roosmalen, directeur van Baetsen, vroeg of ik bij hen stage kon lopen achter de vuilniswagen zei hij niet alleen “ja”, hij wilde me ook vergezellen die dag! Dus samen met Hans hing ik de middag achter de vuilniswagen en samen maakten we veel grijze containers leeg in een deel van de wijk Heikant. Het was koud en soms kwamen er wat druppels naar beneden, maar het was heerlijk om buiten te zijn en samen de klus te klaren.

De broer van mijn collega uit Bergeijk was onze chauffeur die middag en hij zal met zijn volgcamera heel wat afgelachen hebben om ons gestuntel met de containers. Vlekkeloos ging het namelijk niet helemaal! Soms worden containers zo vol gedaan dat je ze bijna niet van hun plaats krijgt. Als dan de wieltjes niet meer lekker lopen, ja dan valt het even tegen.

Maar mijn grootste zorg van die middag lag bij ons als burgers. We streven dan wel naar milieubewuste burgers en een duurzame samenleving, maar het simpelweg scheiden van afval is voor sommige burgers kennelijk al te veel werk. Glas, papier, GFT-afval, het zat allemaal in de grijze containers. Daarom vanaf deze plek een oproep aan u Veldhovenaren: denk aan het scheiden van uw afval, zeker nu ook het plastic afval gescheiden kan worden aangeboden. Laten we toch samen bewust omgaan met ons afval en dus ons leefmilieu.

Het was een heerlijk middagje fysieke arbeid, met lege containers in de straten die we aandeden. We mogen best trots zijn op de mensen die dit mooie werk elke week weer doen

in het belang van ons allemaal.